Martos Freundin Alanna ist inzwischen fester Bestandteil des Weinguts und neben ihrer eigenen Linie Frauenpower, macht sie jedes Jahr einen anderen Wein unter dem Titel Cuvée Alanna. In 2021 ist es ein reinsortiger Riesling, also nicht vom Namen verwirren lassen, zu dem sie bei einem Besuch im Elsass inspiriert wurde. Der Wein ist quasi der Gegenentwurf zum oxidativ ausgebauten und vom Kalkboden stammenden anderen Riesling aus dem Sortiment.
Die Riesling-Trauben für die Cuvée Alanna sind auf Schiefer gewachsen und wurden als letzter Weinberg gelesen, mit hoher Reife, aber auch mit einer hohen Säure. Der Wein beginnt straff und frisch, mit viel Zitrus, etwas Granny Smith und Grapefruit, knackig und vibrierend, sehr klar und kühl, das schiebt richtig an und kommt mit viel Frucht, aber ohne auch nur einen Hauch kitschig zu sein aus dem Glas. Am Gaumen geht die geradlinige Fahrt genau so weiter, puristische Struktur, wieder Grapefruit, engmaschig pflügt er auf der Zungenmitte dahin, Limette und Salz, bleibt ungemein fokussiert und zerrt mit knackiger Säure am gesamten Gaumen. [CB 05/2023]
Alanna schreibt über ihren Wein: »Another vintage, another variety! This time Cuvée Alanna takes the form of a Riesling! This wine is very near and dear to my heart A single vineyard Riesling which was inspired by a visit in March 2021 to Yann Durrmann in Alsace, specifically his Grand Cru Kastelberg vineyard. I was/am really inspired by Rieslings from really sour soils, and I wanted to both express and experience this with this one vineyard we have (which had previously been harvested and blended into the Weiss), and voila! Cuvee Alanna Riesling was born. For me, the best Rieslings grow on a sour soil, not limestone, much like Gamay! So yeah I guess what I realised is that Riesling isn’t the white Pinot Noir, but more like the white version of Gamay. This was the last vineyard we harvested, and we were super blessed with absolutely perfect fruit, with both high sugar and high acidity. In the cellar though, the wine challenged us quite a bit, as it took basically the entire year to ferment fully through. In the end, what we have is a beautiful expression of a sour soil Riesling with insanely high acidity. To be honest, I would recommend keeping it in the cellar for a few years for optimal drinking enjoyment. Topped up barrels, and perfect fruit, the wine is insanely stable.«
Treatment: | Small Oak Barrel (used) |
Misc.: | Natural Wine, Fermentation on the skins, Spontaneous Fermentation, Vegan |
Soil: | Limestone |
Character: | Natural wine - funky |
Produced in: | Germany |
Origin: | Rheinhessen |
Vintage: | 2021 |
Grape Variety: | Riesling |
Closure: | Natural Cork |
Wine Category: | White Wine |
Style: | dry |
Content: | 0,75 l |
Actual alcohol: | 11,5 Vol.-% |
Rec. drinking temp.: | 10-12 °C |
Best to drink: | 2022 to 2027 |
Allergen information: | Contains sulfites. |
Bottled by: |
Marto Wines Martin Otto WörnerAlzeyer Straße 25 55237 Flonheim, Germany Phone +49 6734 962479 |
Item no.: | 25129 |