DE

Grüner Veltliner »Elementar« 2014

ab 1 btl.
39,50
52,67 €/l
 
ab 6 btl.
37,53
50,03 €/l
Save -5%
per btl. of 0.75l including VAT plus shipping Country of destination for tax calculation:
Not available

Description

Vinaria
Weinfurore
20
Ein neuer Extremwein von Herbert Zillinger, eine Lagenselektion aus dem Vogelsang, ELEMENTAR ist ein Grenzgang im Spannungsfeld von Leichtigkeit (= niedrige Zuckerkonzentration) und Kraft (= höchste physiologische Reife). Puristisch vinifiziert mit intensivem Maischekontakt, ein Anteil davon mit voller Maischegärung, spontane Gärung, im grossen Holzfass ausgebaut, ungefiltert mit minimalem Schwefel im Mai 2016 gefüllt. Helles Gelbgold, in der Nase anfangs schräge Anklänge: Bernstein, Asche, Bratapfel, vielschichtig, dann auch Akazienblüten, Rosmarin, Sauerteigbrot, Kürbis, Orangenzeste. Trotz seines filigranen Alkohols von nur 11,5 vol.% enorm druckvoll. Erdig, saftig, gereifter Eindrücke, und mit einer kühlen mineralischen Ader, Grapefruit, sehr stimmig im Nachhall. [GB 05/2016]
Note: Natural wines are produced differently and filled without clearing, filtering or adding sulfites. Wine lees and deposits from the yeast are common, smell and taste can differ significantly from conventionally produced wines. If you would like to learn more about these wines, visit our natural wines section or contact us!

Wine Profile

Grape Variety: Grüner Veltliner
Soil: GravelLimestoneLoess
Vintage: 2014
Origin: Weinviertel
Style: dry
Quality: Qualitätswein
Misc.: Natural WineSpontaneous Fermentation
Food Pairing: Asian FoodPoultry, Chicken
Wine Category: White Wine
Produced in: Austria
Treatment: Cask
Closure: Screwcap
Character: hearty + minerally
Cultivation: In conversion to organic
Contents: 0.75 l
Item no.: 17126
Actual alcohol: 11,5 Vol.-%
Rec. drinking temp.: 11-12 °C
Best to drink: 2016 to 2024
Allergen information: Contains sulfites.
Certified organic by: AT-BIO-402
Producer:
Weingut Herbert Zillinger
Hauptstr. 17
2251 Ebenthal, Austria
Phone +43 2538 85395